Algemeen tadelakt

Tadelakt is een traditioneel type stucwerk uit Marokko en werd daar onder andere gebruikt voor het afwerken van badhuizen en stoombaden. Tadelakt betekend vrij vertaald “masseren” of “inwrijven”. Deze vorm van stucen ontleent zijn naam aan de wijze waarop het afgewerkt wordt. Dit gebeurt door middel van een half-edelsteen, zoals agaat. Het is zeer geschikt voor natte ruimtes, dat komt door de volgende eigenschappen:

  • Ademend
  • Stootvast

Tadelakt is een bijzondere kalkpleister uit Noord-Afrika, Marokko. De authentieke, originele Tadelakt kan alleen gevonden worden in de streek rond Marrakech. Het is een waterbestendige kalkstuc die valt in de categorie ‘hydraulische kalk’.

De specifieke eigenschappen vormen samen met de hydraulische kalk en de afwerking een waterbestendig geheel. De pleister wordt in een laagdikte van 4 a 5 mm als stucwerk aangebracht op de muur en vervolgens glad gepolijst met een edelsteen. Na droging wordt de muur in 4 of 5 keer verzadigd met olijfzeep en gepolijst met de edelsteen. Door de bewerking met de steen en de zeep krijgt de pleister een diep gewolkt effecten wordt tevens waterdicht. Dit maakt het uiterst geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer en keuken. Als u merkt dat zeep wordt opgenomen in het stucwerk, dan is de tijd rijp voor een onderhoudsbeurt. Wanneer dat is, is afhankelijk van de frequentie waarmee het oppervlak in aanraking komt met water.

Nadat de afwerking voltooid is, is het resultaat een waterdicht materiaal dat ademt. Een ademende stucsoort heeft als groot voordeel dat de duurzaamheid vergroot wordt. Uw stucwerk gaat langer mee en zorgt tevens voor een gezonde binnenlucht. Dit unieke materiaal kan echter niet goed tegen zuurhoudende producten. Reinig dan ook altijd met milde schoonmaakmiddelen en met een zachte spons.